Start Aktuellt Träningstips Sponsorer Om Convictus
 
convictusloppet logo
 
träning

HÄNG MED
OCH SPRING
ELLER GÅ!
 
Träningstips

Målet med din förberedelse inför Convictusloppet bör vara att kunna genomföra loppet utan skada. Den bästa konditionen i världen gör inte stor nytta om en skada skulle uppstå och du blir tvungen att avbryta. Viktiga områden att ha under kontroll för att förhindra skador under träning inför och under Convictusloppet är:

Skorna: Använd ett par lämpliga skor under träning och tävling. De bör inte vara för stora, för små eller slitna. Se även till att knyta skorna ordentligt innan gång eller löpträning. Om du inte knyter skorna ordentligt kan de röra sig fel i förhållande till foten och detta kan lätt orsaka blåsor och/eller skavsår. Dessutom blir risken större att kliva fel, vilket kan orsaka många olika skador.

Kläderna: Försök använda kläder av lämplig storlek och material. De bör skydda mot väder samtidigt som de inte är för varma eller för kalla. De bör även hindra friktion mellan kroppsdelar, insidan av låren är ett vanligt område för friktion. Om det uppstår friktion mellan kroppsdelar kan detta snabbt orsaka hudirritation och senare bli infekterat.

Träningsvana: Om din kropp är van vid regelbunden och långvarig fysisk ansträngning kan du träna på en lämplig nivå för att försöka förbättra din kapacitet och springa snabbare. Om du är mer ovan vid träning behöver du börja träna på en mer skonsam nivå och gradvis öka träningens intensitet.

5 bra träningstips inför loppet:
• Se till att införskaffa bra och sköna löpskor
• Spring/gå långsamt de första löppassen för att successivt träna upp dig
• Försök att få till minst 2 löppass i veckan, kontinuitet är en förutsättning för utveckling på alla nivåer
• Var nöjd över varje genomfört pass (även de som gick tungt) och variera typ av löppass och löprundor
• Värm upp innan hårdare pass och stretcha efter varje träningspass. Komplettera gärna med lättare styrketräning (ex utfallssteg, tåhävningar och core-styrka)


ben
Foto: www.artini.se/Stini Persson


pricklinje

 
 
Convictus är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening som arbetar med hemlöshet, missbruk och ohälsa